If you are looking for an expert in a specific area, please contact us, and we will search among our members. We are also able to supply you with various images of specific district energy products (pipes, pumps etc.) and localities.

Download Press Kit (EN)

Download Pressesæt (DK)

Press Contact

Kathrine Windahl

kw@dbdh.dk
+45 33 44 55 66

Press Releases

10.09.2013 Better framework for district cooling

Fjernkøling skal have bedre rammevilkår – ellers går CO2 besparelser og danske arbejdspladser tabt

(Bragt hos Energy Supply d. 10. september)

Af Lars Hummelmose, DBDH:

Det er glædeligt at læse, i gårsdagens nyheder, at klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard er interesseret i at drøfte, hvordan man kan fjerne barriererne for udbredelsen af fjernkøling.

Brancheorganisationen Fjernvarmeindustrien, som repræsenterer 240 industri-, rådgivnings- og forsyningsvirksomheder med interesse for fjernvarme og fjernkøling, er allerede i dialog med Energistyrelsen herom. Vi er blevet enige om at analysere de samfundsøkonomiske og miljømæssige gevinster der er ved fjernkøling og hvad de brugerøkonomiske fordele er for varmeforbrugerne. På baggrund af drøftelserne med Energistyrelsen ser Fjernvarmeindustrien frem til at kunne stille konkrete forslag til klima-, energi- og bygningsministeren om, hvad der skal ændres i lovgivningen, for at vi kan få en større udbredelse af fjernkøling i Danmark, som minimum kan matche vores nabolande i Sverige, Tyskland og Frankrig.

Det er vigtigt at få udbredt fjernkøling i Danmark, fordi det kan betyde massive energibesparelser og fordi der er et kæmpe eksportpotentiale. Og desværre spænder de nuværende rammevilkår ben for en gentagelse af den succes, som fjernvarmen har oplevet.

De fleste store bygninger og offentlige indendørsarealer, såsom shoppingcentre, hospitaler, hoteller, supermarkeder og lufthavne, er i dag nedkølet ved hjælp af aircondition eller såkaldt komfortkøling. Og forbruget er hastigt stigende. Ifølge den europæiske brancheorganisation Euroheat & Power har 40 procent af alle kommercielle og offentlige bygninger i Europa køling, og ifølge EU’s egne prognoser i ’EU Energy Trends 2030’ vil forbruget af aircondition stige med 50 procent frem mod 2020.

I dag bliver langt størstedelen af bygninger kølet ved hjælp af traditionel eldreven aircondition, og det er en metode, som koster meget energi.

Men en række europæiske lande, med Sverige i front, har vist, at der er store energibesparelser at hente ved at satse på fjernkøling og ved systematisk at udnytte muligheden for at bruge fjernvarme-teknologi til distribution af koldt vand. I dag dækker fjernkøling 39 procent af Sveriges behov for køling. Til sammenligning er tallet kun 4 procent i Danmark. Så lige nu er det svenskerne, der løber med ordrerne til udlandet.

For Danmark repræsenterer fjernkøling således et stort eksportpotentiale. Den danske fjernvarmeindustri er førende på sit felt, netop fordi de danske virksomheder er så store på hjemmemarkedet. Inden for fjernkøling foretages der i disse år store investeringer i mange europæiske lande, men især USA, Japan og Korea er langt fremme med fjernkøling. Der er ligeledes et kæmpe markedspotentiale for fjernkøling i Mellemøsten.

De danske virksomheder går glip af disse eksportmuligheder, idet der er mangel på referenceprojekter i Danmark, fordi rammebetingelserne ikke er på plads – og det betyder mangel på ordrer. Kommer rammebetingelserne derimod på plads, kan der skabes tusindvis af arbejdspladser.

Derfor har Fjernvarmeindustrien DBDH henover sommeren arbejdet intenst med forslag til ændring i lovgivningen og har holdt flere møder med Energistyrelsen i samarbejde med både forsyningsselskaber og underleverandører til fjernkøling- og fjernvarmeteknologi for at få ændret lovgivningen. Arbejdet med yderligere analyser og beregninger foregår stadig, og vi ser frem til også at have dialog med klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard herom.

 

16.04.2013 Climate defeat in the EU – the district heating industry’s employment and exports are in danger

On April 16 the European Parliament voted against Connie Hedegaard´s backloading proposal. Lars Hummelmose, Managing Director, Fjernvarmeindustrien DBDH, says that “if no policy measures to help re-establish the ETS allowances are implemented quickly; it will mean a loss worth billions in exports of Danish energy technologies and also the loss of thousands of Danish jobs.”

The Danish district heating industry has recently launched a report which shows that technology companies as well as consulting companies in the area of district heating expected exports to the EU to increase by more than 1 billion DKK and thus reach almost 3 billion DKK. What is even worse for the Danish suppliers to district heating plants in Denmark is the fact that the green transition in Denmark is also in danger. The industry had expected an increase in investments of over 4 billion DKK annually for the green conversion of the Danish district heating sector. Thus, there is a risk that Denmark will lose 2,000 green jobs in the Danish district heating sector, unless the politicians initiate other steps that can replace the death of the ETS allowances.

For further information, please contact Lars Hummelmose, Managing Director, tel. +45 2990 0080

 

Press Images

lightbox title

 

Chairman Lars Gullev
Download

 

lightbox title

 

Managing Director
Lars Hummelmose
Download
lightbox title

 

Energicentralen at Grundfos
Download
lightbox title

 

Kongens Nytorv
Download

 

lightbox title

 

Kronborg
Download

 

lightbox title

 

Sønderborg CHP plant
Download

 

lightbox title

 

DBDH logo
Download logos